+38 (050) 276-60-59 (Viber)
+38 (097) 963-36-95
+38 (063) 790-00-10
Сталося непоправне - пішла з життя близька вам людина. А ваше завдання - вшанувати його пам'ять і помолитися за упокій душі. Поминки допомагають душі очиститися, а також продовжують пам'ять про покійного. У цей день люди йдуть на могилу, щоб побачити на надгробку зображення коханої людини, бути поруч з його прахом. Тоді родичі, друзі та колеги загиблого зазвичай збираються за загальним столом, щоб згадати про нього та підтримати один одного. Які страви повинні бути присутніми на поминальному столі і як їх приготувати?
Кутя – найголовніша страва, без якої не обходиться жодне поминання. Друга за важливістю страва – млинці. Традиція має язичницьке коріння - ця їжа є символом сонця. Третім атрибутом похоронного столу є кисіль - одне з найдавніших страв, яке готували наші предки вже багато століть поспіль. Їжа повинна бути пісною, простою. Делікатеси і кулінарні шедеври на столі теж недоречні, А також алкоголь. Поминальне меню також може включати такі страви:
Меню можна доповнити іншою скромною їжею. Головне, щоб їжа була приготовлена з душею.
Що таке кутя? Практично в кожній родині є свої традиції: хтось готує страву з рису, хтось з ячменю. Але так чи інакше, кутя – це солодка каша. Пропонуємо найпростіший і найпоширеніший рецепт. Відварюємо півкілограма круглого рису. Дайте йому охолонути, а потім додайте в кашу курагу і родзинки (по 200 г), а також мед (100 г). За бажанням можна додати подрібнені волоські горіхи або будь-які інші горіхи, фініки, інжир і цукати.
Кутю їдять невеликими порціями. Тому страви вистачить на 30-40 осіб. Кожен, хто приходить на поминки, повинен з'їдати по 1 ложці цієї страви. Тільки після цього можна приступати до прийому їжі. Є ймовірність, що не всі гості знайомі з цією традицією. Тому подавайте власний приклад тим, хто приходить. Якщо є можливість, освятіть солодку похоронну кашу в храмі.
Розведіть дріжджі в склянці теплого молока. А потім додати ще півтори склянки молока. Тепер додаємо 2 склянки борошна, поступово перемішуючи суміш. Гарненько вимісити тісто - грудочок бути не повинно! Загорніть деко в рушник і відправте в тепле місце на пару годин. Як тільки тісто збільшиться в кілька разів, додаємо в нього ще 2 склянки борошна і 1,5 склянки молока. Трохи солі не завадить. Ретельно вимісіть тісто і залиште його знову підніматися. Коли суміш збільшиться За обсягом вдруге приступаємо до випічки млинців. Зачерпуйте його з особливою обережністю, щоб він не опадав.