Графік роботи:
Пн-Сб 9:00-17:00
Нд - вихід
адреса:
Харків,
вул. Академіка Павлова, 51

+38 (050) 276-60-59 (Viber)

+38 (097) 963-36-95

+38 (063) 790-00-10

 

Графік роботи:
Пн-Сб 9:00-17:00
Нд - вихід
адреса:
Харків,
вул. Академіка Павлова, 51
Кошик
Оформити замовлення
0

Що готують на поминки? Пісні рецепти

pominalbnoemenu


Сталося непоправне - пішла з життя близька вам людина. А ваше завдання - вшанувати його пам'ять і помолитися за упокій душі. Поминки допомагають душі очиститися, а також продовжують пам'ять про покійного. У цей день люди йдуть на могилу, щоб побачити на надгробку зображення коханої людини, бути поруч з його прахом. Тоді родичі, друзі та колеги загиблого зазвичай збираються за загальним столом, щоб згадати про нього та підтримати один одного. Які страви повинні бути присутніми на поминальному столі і як їх приготувати?


Що має бути в меморіальному меню?


Кутя – найголовніша страва, без якої не обходиться жодне поминання. Друга за важливістю страва – млинці. Традиція має язичницьке коріння - ця їжа є символом сонця. Третім атрибутом похоронного столу є кисіль - одне з найдавніших страв, яке готували наші предки вже багато століть поспіль. Їжа повинна бути пісною, простою. Делікатеси і кулінарні шедеври на столі теж недоречні, А також алкоголь. Поминальне меню також може включати такі страви:



  • перші страви: це може бути як суп, так і овочевий/м'ясний бульйон із зеленню;

  • страви з м'яса або птиці;

  • тушкована, маринована або смажена риба - такий варіант найчастіше зустрічається під час поминків;

  • салати зі свіжих овочів, вінегрет, тушкована або квашена капуста, соління. Але традиційні салати, які готують для урочистостей, неприпустимі;

  • На поминальному столі повинні бути присутніми пироги: їх роблять як солодкими (з ягодами і сиром), так і солоними (з грибами, яйцями і рисом, капустою або картоплею).


Меню можна доповнити іншою скромною їжею. Головне, щоб їжа була приготовлена з душею.


Як приготувати кутю?


Що таке кутя? Практично в кожній родині є свої традиції: хтось готує страву з рису, хтось з ячменю. Але так чи інакше, кутя – це солодка каша. Пропонуємо найпростіший і найпоширеніший рецепт. Відварюємо півкілограма круглого рису. Дайте йому охолонути, а потім додайте в кашу курагу і родзинки (по 200 г), а також мед (100 г). За бажанням можна додати подрібнені волоські горіхи або будь-які інші горіхи, фініки, інжир і цукати.


Кутю їдять невеликими порціями. Тому страви вистачить на 30-40 осіб. Кожен, хто приходить на поминки, повинен з'їдати по 1 ложці цієї страви. Тільки після цього можна приступати до прийому їжі. Є ймовірність, що не всі гості знайомі з цією традицією. Тому подавайте власний приклад тим, хто приходить. Якщо є можливість, освятіть солодку похоронну кашу в храмі.


Як приготувати пісні млинці?


Розведіть дріжджі в склянці теплого молока. А потім додати ще півтори склянки молока. Тепер додаємо 2 склянки борошна, поступово перемішуючи суміш. Гарненько вимісити тісто - грудочок бути не повинно! Загорніть деко в рушник і відправте в тепле місце на пару годин. Як тільки тісто збільшиться в кілька разів, додаємо в нього ще 2 склянки борошна і 1,5 склянки молока. Трохи солі не завадить. Ретельно вимісіть тісто і залиште його знову підніматися. Коли суміш збільшиться За обсягом вдруге приступаємо до випічки млинців. Зачерпуйте його з особливою обережністю, щоб він не опадав.


Повернутись до списку
Додано до кошика
Перейти до оформлення замовлення