Графік роботи:
Пн-Сб 9:00-17:00
Нд - вихід
адреса:
Харків,
вул. Академіка Павлова, 51

+38 (050) 276-60-59 (Viber)

+38 (097) 963-36-95

+38 (063) 790-00-10

 

Графік роботи:
Пн-Сб 9:00-17:00
Нд - вихід
адреса:
Харків,
вул. Академіка Павлова, 51
Кошик
Оформити замовлення
0

Що готують на поминки? Рецепти пісних страв

pominalbnoemenu


Сталося непоправне – з життя пішла близька для вас людина. І ваше завдання вшанувати його пам'ять і помолитися за упокій душі. Поминки допомагають душі очиститись, а ще вони продовжують пам'ять про покійного. Цього дня ходять на могилу, щоб побачити на надгробку зображення близької людини, побути поруч з її прахом. Потім родичі, друзі та колеги померлого зазвичай збираються за спільним столом, щоб згадати про нього і підтримати один одного. Які страви повинні бути присутніми на поминальному столі та як їх готувати?


Що має бути у поминальному меню?


Кутя – найголовніша страва, без якої не проводяться жодні поминки. Другим за значимістю блюдом вважаються млинці. Традиція має язичницьке коріння – ця їжа є символом сонця. Третім атрибутом поминального столу є кисіль – одна з найдавніших страв, яку готували наші предки багато століть поспіль. Їжа має бути пісною, простою. Делікатеси та кулінарні вишукування на столі недоречні так само, як і алкоголь. До поминального меню також можуть входити такі страви:



  • перші страви: це може бути як суп, так і овочевий/м'ясний бульйон із зеленню;

  • страви з м'яса чи птиці;

  • тушкована, маринована або смажена риба – цей варіант зустрічається при поминанні найчастіше;

  • салати зі свіжих овочів, вінегрет, тушкована або квашена капуста, соління. А ось традиційні салати, які готуються на урочистості, неприпустимі;

  • на поминальному столі повинні бути пироги: їх роблять як солодкими (з ягодами і сиром), так і солоними (з грибами, яйцем і рисом, капустою або картоплею).


Меню може бути доповнено й іншою скромною їжею. Головне, щоби їжа була приготовлена ​​з душею. Під час приготування їжі важливо думати про покійного.


Як приготувати кутю?


Що таке кутя? Практично у кожної сім'ї свої традиції: хтось готує страву з рису, хтось із перловки. Але так чи інакше, кутя – це солодка каша. Ми пропонуємо найпростіший і найпоширеніший рецепт. Відваріть півкілограма круглого рису. Дайте йому охолонути, а потім додайте в кашу курагу та родзинки (по 200 г), а також мед (100 г). За бажання можна додати подрібнені волоські або будь-які інші горіхи, фініки, інжир та цукати.


Їдять кутю невеликими порціями. Тому страви вистачить на 30-40 чоловік. Кожен, хто прийшов на поминання, повинен з'їсти 1 ложку цієї страви. Лише потім можна приступати до їжі. Є можливість, що не всім гостям відома ця традиція. Тому подайте свій приклад тим, хто прийшов. Якщо є можливість, освятіть солодку кашу пам'яті в храмі.


Як зробити пісні млинці?


Розведіть дріжджі у склянці теплого молока. А потім додайте ще півтори склянки молока. Тепер додайте 2 склянки борошна, поступово помішуючи суміш. Добре замісити тісто – грудочок бути не повинно! Укутайте каструлю в рушник і відправте її в тепле місце на кілька годин. Як тільки тісто збільшиться в кілька разів, додайте в нього ще 2 склянки борошна та 1,5 склянки молока. Не завадить трохи солі. Ретельно вимісіть тісто та залиште його підходити ще раз. Коли суміш збільшиться в об'ємі вдруге, почніть випікати млинці. Зачерпуйте її акуратно, щоб вона не опала.


Повернутись до списку
Додано до кошика
Перейти до оформлення замовлення